Vlaams verbod op plaatsing/vervanging stookolieketel vanaf 1 januari 2022: dit moet u weten.

Het Vlaams Parlement heeft een verbod op de plaatsing/vervanging van stookolieketels goedgekeurd. Ben jij een van de 600.000 Vlaamse gezinnen die verwarmt op stookolie en zich afvraagt wat u als stookoliegebruiker daarover moet weten? Dan vind je hier de antwoorden op je vragen. 

Belangrijk punt: de beperkende regelgeving geldt enkel en alleen voor Vlaanderen. In Wallonië en Brussel blijft het toegestaan om een nieuwe stookolieketel te installeren in een nieuwbouwwoning en om een oude ketel te vervangen in een bestaande woning.
 

1. Is je ketel vervangen nog toegestaan na 1 januari 2022?
Vanaf 1 januari 2022 mag je een stookolieketel in je bestaande woning nog vervangen door een nieuwe hoogrendementsketel op stookolie op voorwaarde dat die woning niet aansluitbaar is op het bestaande aardgasnet.

Geen idee of jouw woning aan die voorwaarde voldoet? Op de website van de netbeheerder kun je de check doen.
Weten welke stookolieketels met A-label er nu op de markt zijn? Je vindt een beknopt overzicht per merk op onze webiste.
 
2. Mag ik mijn huidige ketel na 1 januari 2022 nog laten herstellen?
Bij een technisch mankement aan je ketel mag je afzonderlijke onderdelen nog laten repareren en vervangen. Je mag dus nog een nieuwe brander laten installeren, of onderdelen onder handen laten nemen zoals de regeling, de pomp of de elektrische componenten.

Op zoek naar een expert om je te helpen bij een ketelpanne? Via onze adressengids vind je een technicus met de juiste specialisatie bij jou in de buurt.
Raadpleeg onze installatiepagina om te weten te komen uit welke onderdelen jouw mazoutketel zoal bestaat.
 
3. Mag ik mijn stookolietank na 1 januari 2022 nog door een nieuwe vervangen?
Ja, ook na 1 januari 2022 mag je een nieuwe opslagtank voor je bestaande stookolieketel laten installeren.

Zoek in onze adressengids naar een MazoutExpert met specialisatie reservoirs om de contactgegevens van een betrouwbare installateur te vinden.
Neem zeker de aandachtspunten door die we op onze blog hebben opgelijst voor het vervangen van een ondergrondse of het plaatsen van een bovengronde stookolietank.
Zorg tot slot dat je op de hoogte bent van de wetgeving over mazouttanks in Vlaanderen.
 
4. Is een stookolieketel in 2022 nog een optie bij nieuwbouw of een IER?
Nee, in nieuwbouwprojecten of bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) mag je geen hoogrendementsketel op stookolie meer laten plaatsen.

Ontdek op energiesparen.be welke soorten renovaties precies onder een ingrijpende energetische renovatie vallen.
 
5. Wie draagt de kosten voor de aansluiting op het aardgasnet?
Moet je overstappen op het aardgasnet, dan draag jij de kosten voor de voorbereidende werken voor de aansluiting zoals een sleuf graven of een wachtbuis plaatsen. Bovendien moet je een keuringsattest van een erkende keuringsinstelling hebben dat bewijst dat de binneninstallatie voor aardgas technisch in orde is . Alleen als je dit attest kunt voorleggen, komt de netbeheerder je aansluiten op het aardgasnet.
 

6. Kan ik mijn huidige stookolie-installatie blijven gebruiken?
Ja, de stookolievoorraden garanderen dat je nog lange tijd kunt blijven rekenen op je bestaande stookolie-installatie. Bovendien heeft een stookolieketel een indrukwekkende levensduur. Gemiddeld gaat zo’n ketel maar liefst dertig jaar mee – en er zijn er zelfs die nog ouder worden. Verder is het goed om te weten dat mazout niet de enige brandstof is die je in een stookolieketel kunt gebruiken. Koolstofarme vloeibare brandstoffen komen weldra op de markt en die kun je zonder extra installatiekosten gewoon gebruiken in je bestaande stookolieketel. Deze brandstoffen zijn hernieuwbaar, wat betekent dat ze onuitputtelijk zijn en tot 90% minder CO2 uitstoten.

bron : informazout



Terug naar overzicht