HOE ZAL HET CAPACITEITSTARIEF WORDEN BEREKEND?

Anno 2021 worden de nettarieven, de kosten voor onder meer de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet, aangerekend op basis van uw afname van het net (in kWh). Vanaf 1 juli 2022 verandert dat. Dan zal een deel van de nettarieven aangerekend worden op basis van de netcapaciteit (kW) die u gebruikt: het zogenaamde ‘capaciteitstarief’. Voor een gemiddeld gezin gaat dit over zo’n 18% van de totale factuur. 

Laat ons meteen met de deur in huis vallen: het capaciteitstarief is geen bijkomend tarief, maar enkel een andere manier om de netkosten te verdelen over alle afnemers. Bij de introductie van het capaciteitstarief op 1 juli 2022 verdwijnt ook het onderscheid tussen het dag- en nachttarief. De nettarieven die u betaalt, zullen daardoor niet langer afhangen van het moment waarop u verbruikt.

Maar hoe zal dit capaciteitstarief nu berekend worden? Hiervoor is het noodzakelijk om eerst enkele belangrijke begrippen toe te lichten.

Kwartiervermogen
De digitale meter registreert elke 15 minuten het verbruik (in kWh). Dit betekent dus 96 registraties in een dag van 24 uur. Hogere pieken vlakken lagere pieken af binnen het kwartier. Met andere woorden, het gemiddelde binnen het kwartier is de waarde die telt om het kwartiervermogen (in kW) af te leiden. Door het aantal kWh te vermenigvuldigen met 4 bekomt men het aantal kW.

Kwartiervermogen = gemiddeld vermogen op kwartierbasis (in kW)

 


Maandpiek

De maandpiek is het kwartier met het hoogste gemiddelde kwartiervermogen binnen een welbepaalde maand. Het capaciteitstarief wordt aangerekend op basis van je maandpieken.

Maandpiek = het hoogste kwartiervermogen in de maand (in kW)

 

Gemiddelde maandpiek
Voor elke maand wordt het hoogste kwartiervermogen (in kW) beschouwd. De ene maand zal die piek hoger of lager zijn dan de andere maand. De situatie is voor elk gezin of klein bedrijf anders. Indien u reeds een digitale meter heeft kan u de maandpieken (in kW) en verbruik (in kWh) opvolgen via mijn.fluvius.be .

Het minimale vermogen op maandbasis bedraagt 2,5 kW. Daardoor betaalt iedereen een minimale bijdrage in de netkosten.

In onderstaand cijfervoorbeeld bedraagt de gemiddelde maandpiek van mei bijvoorbeeld 2,336 kW. Deze zal echter als 2,5 kW worden aangerekend.

 

De gemiddelde maandpiek wordt maandelijks berekend op basis van de pieken van de voorafgaande 12 maanden.

 

Gemiddelde maandpiek = het gemiddelde van de pieken van de voorafgaande 12 maandenTerug naar overzicht